Oponki na piwie

Już za 3 dni będzie tłusty czwartek- u mnie na to święto łasuchów zawsze przygotowuje się pączki lub faworki. W tym roku jednak postanowiłam spróbować czegoś bardzo zbliżonego do pączków- czyli przepyszne oponki z polewą czekoladową. Mniammmmm- raj dla łasuchów! Są mięciutkie, pulchne, a najgorsze jest to, że ciężko się od nich oderwać. Powiem Wam, że to jest świetna sprawa samodzielnie wykonać podwójną porcję takich oponek czy pączków i porozdawać je w tłusty czwartek najbliższym znajomym, krewnym. Nie stój w kolejce w piekarni, tylko zrób je sam/a!

Przepis na: Oponki na piwie

 Przygotowanie:  70 Smażenie: 10 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

• 500 g mąki
• 20 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 70 g rozpuszczonego masła
• 150 ml ciepłego mleka
• 100 ml jasnego piwa
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju

Polewa czekoladowa:

• 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
• 1 łyżka masła

Oponki
Krok 1 

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Oponki
Krok 2 

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Oponki
Krok 3 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, piwo, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.

Oponki
Krok 4 

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Krok 5 

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Oponki
Krok 6

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka. 

Oponki
Krok 7

Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.

oponki

oponki

 

Print Friendly, PDF & Email