Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Oponki z lukrem i posypką

Oponki z lukrem i posypką

Dalej szukacie przepisu na tłusty czwartek? Szczerze mówiąc to uwielbiam przygotowywać wtedy domowe wypieki, widzę jak z każdym rokiem wychodzi mi to coraz lepiej choć jeszcze daleko mi do perfekcji 🙂 Polecam pyszne oponki z lukrem i kolorową posypką. Stanowią fajną, drożdżową alternatywę dla pączków. Możecie swoje ciasto drożdżowe podzielić na pół i z połowy zrobić tradycyjne pączki, a resztę użyć jako oponki.

Przepis na: Oponki z lukrem i posypką

 Przygotowanie:  80 Smażenie: 20 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

• 550 g mąki
• 30 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 100 g rozpuszczonego masła
• 200 ml ciepłego mleka
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju

Dodatkowo:

  •  lukier : 3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżeczek wody lub cytryny
  • kolorowa posypka
Oponki z lukrem
Krok 1 

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz połowę letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Oponki z lukrem
Krok 2 

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Oponki z lukrem
Krok 3 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, pozostałe ciepłe mleko, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.

Oponki z lukrem
Krok 4 

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Oponki z lukrem
Krok 5 

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Oponki z lukrem
Krok 6

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka. 

Oponki z lukrem
Krok 7

Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Dekorujemy wierzch oponek.

Oponki z lukrem

Oponki z lukrem

Oponki z lukrem

Print Friendly, PDF & Email