Strona Główna / Bez kategorii / Omlet ze szpinakiem, fetą i szynką!

Omlet ze szpinakiem, fetą i szynką!

Dzisiaj pomysł na pyszne śniadanko, kiedy zwykła jajecznica już się znudziła i nadszedł czas aby coś urozmaicić.  Do szpinaku przekonałam się niedawno. Jakby ktoś mi kiedyś powiedział, że z własnej woli przygotuje sobie coś co zawiera szpinak to na pewno bym nie uwierzyła. Teraz jak popatrzę wstecz to w porównaniu z dniem dzisiejszym to jem dużo więcej rzeczy. Jako dziecko nie jadłam większość warzyw a w szczególności tych zielonych jak brokuły, szpinak, brukselka, a cebulę to nawet z pierogów wyciągałam. Wynikało to z tego, że należałam do grupy dzieci, które z góry zakładają, że to jest niedobre więc nie będą tego próbować. Z czasem dopiero zaczęłam się do nich przekonywać.

Przepis na: Omlet ze szpinakiem, fetą i szynką!

Składniki:

  • ¼ drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 dag szpinaku
  • 1 łyżka sera feta
  • 3 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki
  • Pieprz, sól
Omlet ze szpinakiem i fetą
Krok 1 

Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy rozdrobniony szpinak ( ja użyłam kupczą mrożonkę) i szczyptę soli i gotujemy około 10-15 minut. Na patelnię kładziemy masło, smażymy na nim cebulkę aż się zeszkli. Odcedzamy z wody szpinak i dodajemy go na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy szynkę i fetę i dokładnie mieszamy.

Omlet ze szpinakiem i fetą
Krok 2 

Do osobnej miski wbijamy dwa jajka i mąkę i mieszamy szybko łyżką.

Omlet ze szpinakiem
Krok 3

Równomiernie rozprowadzamy składniki i wylewamy jajka na patelnię. Dodajemy sól i pieprz. Nakładamy przykrywkę aby omlet równomiernie się usmażył. Po chwili przekładamy go na drugą stronę i nakładamy na talerz.

 

Omlet ze szpinakiem i fetą

Print Friendly, PDF & Email