Strona Główna / Obiady (strona 5)

Obiady

Tarta warzywno-serowa z parówkami

Tarta warzywno-serowa z parówkami

Bardzo lubię tarty, czy to na słono czy słodkie. tym razem przygotowałam tartę serową z papryką, kukurydzą, koperkiem oraz parówkami. Całość super smakuje, pięknie się kroi, a do tego jest niesamowicie prosta do przygotowania. Ja ją piekłam w foremce do tarty o średnicy 26 cm, lecz można ją również upiec w zwykłej ...

Czytaj dalej »
Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Nadszedł mój dzień z Hortex! 🙂 Nie wiem dlaczego, ale jakimś cudem przeoczyłam konkurs na Durszlaku, który polega na przygotowaniu pysznego, kolorowego dania z użyciem soków lub mrożonek Hortex. Uwielbiam takie zadania, rywalizację wśród zawodników ponieważ nawet jeśli przegrywam to się nie załamuję tylko wręcz przeciwnie, z każdym następnym konkursem staram się ...

Czytaj dalej »
Domowy makaron

Domowy makaron

Makaron samodzielnie zrobiony jest po prostu najsmaczniejszy. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało ...

Czytaj dalej »
Kurczak w sezamie z borówką

Kurczak w sezamie z borówką

Kurczak w sezamie, z ziemniaczkami oraz borówką do mięs i serów – jedno z moich ulubionych dań na szybko. Jest to słodka odsłona kurczaka, którą bardzo często przygotowuję na zmianę z żurawiną do mięs. Jeżeli nie masz czasu na czasochłonne, wykwintne dania to jest to idealny obiad dla Ciebie. Wykonanie: Ziemniaczki obieramy, kroimy w czwórki, wrzucamy ...

Czytaj dalej »

Schab w sosie paprykowym

Miałam wprawdzie dzisiaj inne plany na obiad, lecz w mięsnym zobaczyłam piękny schab. Postanowiłam, że zrobię go w sosie paprykowym wraz z różnymi warzywkami: papryką żółtą, zieloną, czerwoną, pieczarkami,cebulką, czosnkiem, pomidorami z puszki. Do tego kasza gryczana oraz ulubiona surówka – lepszego obiadu nie widzę! 🙂 Jeżeli macie wyższą, lepszą ...

Czytaj dalej »
Pieczone udka

Pieczone udka z warzywami

Mój pierwszy przepis na pieczone udka! Sama jestem w szoku… Często je przygotowuję jako pomysł na szybki obiad i nie wiem jakim cudem jeszcze nigdy nie pojawiły się na blogu. Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień ...

Czytaj dalej »
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięskiem – idealne! Uwielbiam je szczególnie w połączeniu z czerwonym barszczykiem. Rzadko je przygotowuję, a szkoda bo są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Mięsko na farsz najlepiej wcześniej ugotować w rosole. Gdy ostygnie zmielić w maszynce do mięsa wraz z dodatkami (ja zmieliłam dwa razy, aby miało jeszcze bardziej ...

Czytaj dalej »
Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi

Danie kuchni orientalnej – curry z kurczakiem, warzywami oraz orzeszkami ziemnymi. Jest to pyszne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Ładygę w Przemyślu. Nie jest trudne w wykonaniu, zachwyca aromatem: imbirem, kokosem, papryczką chili, curry. Jak dla mnie warto pokusić się o chlebki Naan, które idealnie ...

Czytaj dalej »
Chlebki naan

Chlebki naan z patelni

Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Przygotowywaliśmy je ostatnio z Sylwią Ładygą na warsztatach kuchni orientalnej i tak mi posmakowały, ze postanowiłam, ...

Czytaj dalej »