Strona Główna / Obiady (strona 4)

Obiady

Ekspresowa pizza z patelni

Ekspresowa pizza z patelni – coś co nie raz potrafi uratować życie (głównie burczący brzuch) osobom zabieganym. Jej przyrządzenie jest dużo szybsze ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant) oraz nie pieczemy jej w piekarniku. Ciasto jest fajnie chrupiące, oczywiście nie jest surowe ...

Czytaj dalej »
Pizza zawijana

Pizza zawijana

Kolejny pomysł na imprezową przekąskę czyli pizza zawijana. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika ...

Czytaj dalej »
Bigos wigilijny

Bigos wigilijny – jak zrobić idealny

Za równy tydzień będą już Święta! 🙂 Zdajecie sobie z tego sprawę? Kurczę do mnie to jeszcze nie dociera… Przecież dopiero była Wielkanoc, wakacje… Niestety czas biegnie nieubłaganie więc najwyższa pora zastanowić się co będziecie przygotowywać na tegoroczny Wigilijny stół <3 Szczerze mówiąc, że to akurat uwielbiam ponieważ ...

Czytaj dalej »

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie ...

Czytaj dalej »
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – najlepsze!

Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że moja babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, ...

Czytaj dalej »
Schab z morelami i śliwkami

Schab z morelami i śliwkami

W listopadzie tego roku podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni, które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić coś pysznego. Oczywiście mogłam wykorzystać również inne produkty… Czekałam na paczkę z niecierpliwością i po chwili otrzymałam piękną deseczkę z napisem: „Tu gotuje Asia”- szczerze ...

Czytaj dalej »
Sajgonki

Sajgonki z pieczonym kurczakiem

Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii ...

Czytaj dalej »
Grillowany kurczak

Grillowany kurczak z żurawiną

Grillowany kurczak z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami… ciężko opisać w słowach jakie to stanowi świetne połączenie 🙂 Od niedawna bardzo polubiłam obiady z dodatkiem słodyczy. Tą słodkość zapewnia tu żurawina premium do mięs, serów firmy Stovit. Dodatkowo jeśli się skusicie na pieczone ziemniaczki z masełkiem, koperkiem i czosnkiem to gwarantuje, że poczujecie ...

Czytaj dalej »
Kopytka

Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli ...

Czytaj dalej »
Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny

Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują ...

Czytaj dalej »