Strona Główna / Obiady / Dania jarskie

Dania jarskie

Naleśniki z serem, rodzynkami

Kto nie lubi naleśników z serem i rodzynkami? Toż to prawdziwy smak dzieciństwa – przynajmniej u mnie! Są bardzo proste, szybkie do wykonania. Zaliczam je również do stosunkowo mega tanich obiadów/kolacji, a składniki mam praktycznie zawsze w lodówce. Z przepisu wychodzi 10 naleśników. Deseczka pochodzi ze sklepu internetowego Wood for food ...

Czytaj dalej »
placuszki z cukinii

Fit placuszki z cukinii

Szukasz pomysłu na lżejszy, zdrowy obiad? Polecam fit placuszki z cukinii, które udekorowałam twarożkiem Wieluń oraz świeżym tymiankiem! Jestem raczej z tych, którzy obiad bez mięcha sobie nie wyobrażają, lecz są takie dni gdy daniom jarskim również nie odmówię. Cukinię mamy swoją, więc szkoda było żeby się zepsuła 🙂 Przygotowałam te pyszne ...

Czytaj dalej »
Kakaowe knedle z truskawkami

Kakaowe knedle z truskawkami

Nie zawsze mam ochotę na mięsny obiad, czasem dania jarskie jak pierogi, naleśniki są świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego menu. Tym razem przygotowałam pyszne kakaowe knedle z truskawkami z przepisu, który miałam za zadanie przetestować dla gazety Gotuj krok po kroku. Wyszły zaskakująco smaczne, choć miałam lekką obawę ...

Czytaj dalej »
Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, ...

Czytaj dalej »
Domowy makaron

Domowy makaron

Makaron samodzielnie zrobiony jest po prostu najsmaczniejszy. Może mi się tak tylko wydaje, ale każda zupa nabiera całkowicie innego smaku, a najlepszym przykładem jest rosół. Jest to typowo niedzielna potrawa, która wychodzi najlepiej z dobrej jakości mięsa wołowo-drobiowego plus właśnie domowy makaron, który wykonasz w 20 minut. Kiedyś przygotowywało ...

Czytaj dalej »
Chlebki naan

Chlebki naan z patelni

Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Przygotowywaliśmy je ostatnio z Sylwią Ładygą na warsztatach kuchni orientalnej i tak mi posmakowały, ze postanowiłam, ...

Czytaj dalej »
Bigos wigilijny

Bigos wigilijny – jak zrobić idealny

Za równy tydzień będą już Święta! 🙂 Zdajecie sobie z tego sprawę? Kurczę do mnie to jeszcze nie dociera… Przecież dopiero była Wielkanoc, wakacje… Niestety czas biegnie nieubłaganie więc najwyższa pora zastanowić się co będziecie przygotowywać na tegoroczny Wigilijny stół <3 Szczerze mówiąc, że to akurat uwielbiam ponieważ ...

Czytaj dalej »
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie – najlepsze!

Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że moja babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, ...

Czytaj dalej »
Kopytka

Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli ...

Czytaj dalej »

Budyniowe naleśniki

Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super 🙂 Mięciutkie, pięknie pachnące waniliowym budyniem, czego chcieć więcej? Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy ...

Czytaj dalej »