Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Przepis na cieniutkie, pyszne naleśniki z serem, które robiłam już wiele razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Moje ciasto na naleśniki jest dość rzadkie, najlepiej jak smażymy bardzo cienkie placuszki- moim zdaniem wtedy smakują najlepiej. Smażymy je na rozgrzanej patelni z łyżeczką oliwy bądź oleju (Chyba, że ktoś posiada specjalną teflonową, cienką, specjalną do naleśników patelnię to nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu). Dodatkowo naleśniki polałam polewą czekoladową, którą zrobiłam na szybko z cukru pudru i kakao (z braku czekolady mlecznej, ani gotowej polewy czekoladowej). Ich przygotowanie, wraz z usmażeniem nie powinno zając więcej niż 15 minut,a z przepisu wychodzi około 8 naleśników.

Przepis na: Naleśniki z serem

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 200 g białego sera
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie łyżka rodzynek

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • kilka kropel wody
Naleśniki z serem
Krok 1 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. 

Naleśniki z serem
Krok 2 

Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. 

Naleśniki
Krok 3 

Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oliwy.

Naleśniki
Krok 4 

Składniki na masę serową blendujemy blenderem, (kto nie posiada blendera to rozgniata wszystko widelcem około 2 minut).

Naleśniki z serem
Krok 5

Kakao, cukier puder oraz kilka kropel mieszamy łyżeczką aż zrobi nam się gęsta masa, która w konsystencji będzie podobna do kupczej polewy.

 

 

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

 

 

Print Friendly, PDF & Email