Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami – kto ich nie uwielbia? Toż to prawdziwy smak dzieciństwa – przynajmniej u mnie! Są bardzo proste, szybkie do wykonania. Zaliczam je również do stosunkowo mega tanich obiadów/kolacji, a składniki mam praktycznie zawsze w lodówce.

Z przepisu wychodzi 10 naleśników.

Deseczka pochodzi ze sklepu internetowego Wood for food (dąb widelec). Grupa przyjaciół wykonuje drewniane deski do krojenia oraz serwowania dań. Wszystkie deski wykonują ręcznie, nie jest to produkcja masowa, lecz robione są jedynie pojedyncze egzemplarze przez co każda jest inna i unikatowa. Koniecznie zobaczcie ich kolekcję, którą można kupić w ich sklepie (klik).

Przepis na: Naleśniki z serem i rodzynkami

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 200 g białego sera
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie łyżka rodzynek

Dodatkowo:

Naleśniki z serem
Krok 1 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek.  Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oliwy. Składniki na masę serową blendujemy blenderem, (kto nie posiada blendera to rozgniata wszystko widelcem około 2 minut). Podajemy z konfiturą.

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email