Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Naleśniki amerykańskie (na mleku)

Naleśniki amerykańskie (na mleku)

Oryginalne naleśniki amerykańskie wykonuje się na maślance. Ja jej niestety rano nie posiadałam, a koniecznie chciałam zjeść takie grubsze naleśniczki na śniadanie 🙂 Dlatego wykorzystałam to co miałam w lodówce- czyli mleko. Wyszły puszyste, delikatne i bardzooo smaczne. Można je jeść z czym dusza zapragnie. Ja jako dodatek wybrałam banana i cukier puder. Smacznego!

Przepis na: Naleśniki amerykańskie (na mleku)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 i ½ szklaki mleka
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Naleśniki amerykańskie
Krok 1 

Jajka miksujemy z cukrem i mlekiem. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilkę aby przestygło.  

Naleśniki amerykańskie
Krok 2 

Do jajek dodajemy pozostałe składniki. Na końcu wlewamy letnie (nie gorące!)masło i miksujemy aż powstanie masa o konsystencji śmietany.

Panckakes
Krok 3

Smażymy na suchej patelni (najlepiej teflonowej), na średnim ogniu i pod przykrywką aby trochę podrosły. Delikatnie przewracamy na drugą stronę- elegancko powinny się przewracać. Nakładamy na talerz, a dodatki jakie dodasz zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.

Naleśniki amerykańskie

Print Friendly, PDF & Email