Strona Główna / Zupy / Najlepsza grochówka

Najlepsza grochówka

Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją. Powinna być dość gęsta, zawiesista, pięknie pachnąca kiełbaską, a także wędzonym boczkiem lub żeberkami. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Jak powszechnie wiadomo każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków, nawet pomidorówkę z tych samych składników każdy zrobi inaczej. Gorąco polecam wykonać ten przepis!

Przepis na: Najlepsza grochówka

  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 200 g żółtego, łuskanego grochu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
  • magi do smaku

Wykonanie:

Boczek wędzony zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy, po chwili dosypujemy łuskany groch, ziele angielskie, marchewki, selera, pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz po około 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę.
Na patelni posmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę, przełożyłam do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem,a także  majerankiem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Najlepsza grochówka

Najlepsza grochówka

 

Print Friendly, PDF & Email