Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

Jak tam Wasze przygotowania do Świąt? Mam dla Was sprawdzony przepis na miękkie, pyszne nadziewane pierniczki z pyszną śliwellą w środku 🙂 Jest to bardzo prosty przepis, są szybkie w wykonaniu więc jest to idealny pomysł dla zabieganych, w tej przedświątecznej gonitwie.

Przepis na: Nadziewane pierniczki

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 20

Składniki :

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

 

Dodatkowo:

  • śliwella firmy Eterno
  • cukier puder do oprószenia lub lukier

Nadziewane pierniczki
Krok 1

Składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, wody dodaję opcjonalnie. Ciasto musi być lekko lepkie. Ciasto dzielę na dwie równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładam powidła. Układam je w takich odstępach, aby dało się wycinać dowolne kształty.

Nadziewane pierniczki
Krok 2

Ciasto dociskam, aby dobrze się zlepiło. Wycinam foremką gwiazdki.Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15–20 minut. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

 

Print Friendly, PDF & Email