Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. Robiłam go wielokrotnie, za każdym razem z innym dżemem i zawsze wychodzi super! Tym razem murzynek przełożony dżemem z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście dżemem mojej produkcji). Pyszny, czekoladowy, wilgotny- ciężko się od niego oderwać! Zainspirowałam się przepisem znajdującym się na blogu Pauliny http://kotlet.tv 🙂

Jak dla mnie jest to najlepszy murzynek na świecie i jakoś ciężko mi się przekonać do innego przepisu, a wypróbowałam już trochę w swoim życiu 🙂 Jeżeli nie jedliście to koniecznie wypróbujcie. Jedna rada- jeżeli chcecie aby pięknie się kroił to polecam go wykonać kilka godzin wcześniej lub wieczorkiem ponieważ potrzebuje chwilę aby dżem scalił się z resztą ciasta…

Przepis na: Murzynek z dżemem

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • gęsty dżem z czarnej porzeczki
Murzynek z dżemem
Krok 1 

W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła.

Murzynek z dżemem
Krok 2 

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Murzynek z dżemem
Krok 3 

Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut.

Murzynek
Krok 4 

Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł.

Murzynek z dżemem
Krok 5

Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem

murzynek

Print Friendly, PDF & Email