Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. Robiłam go wielokrotnie, za każdym razem z innym dżemem i zawsze wychodzi super! Tym razem murzynek przełożony dżemem z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście dżemem mojej produkcji). Pyszny, czekoladowy, wilgotny- ciężko się od niego oderwać! Zainspirowałam się przepisem znajdującym się na blogu Pauliny http://kotlet.tv 🙂

Jak dla mnie jest to najlepszy murzynek na świecie i jakoś ciężko mi się przekonać do innego przepisu, a wypróbowałam już trochę w swoim życiu 🙂 Jeżeli nie jedliście to koniecznie wypróbujcie. Jedna rada- jeżeli chcecie aby pięknie się kroił to polecam go wykonać kilka godzin wcześniej lub wieczorkiem ponieważ potrzebuje chwilę aby dżem scalił się z resztą ciasta…

Przepis na: Murzynek z dżemem

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • gęsty dżem z czarnej porzeczki
Murzynek z dżemem
Krok 1 

W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła.

Murzynek z dżemem
Krok 2 

Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Murzynek z dżemem
Krok 3 

Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut.

Murzynek
Krok 4 

Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł.

Murzynek z dżemem
Krok 5

Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem

Murzynek z dżemem

murzynek

Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Uwielbiam murzynka za jego smak i prostotę wykonania. Ale nigdy nie jadłam go przekładanego dżemem, będę musiała spróbować przy najbliższej okazji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *