Murzynek cytrynowy

Ciast czekoladowych ciąg dalszych- czyli niesamowicie dobry murzynek cytrynowy do którego wykorzystałam czekoladę cytrynową Terravita. Przepis powstał spontanicznie, ale czasem takie spontany są najlepsze 🙂 Od dziś to mój ulubiony przepis na murzynka. Prosty, szybki w przygotowaniu, a jaki dobryyyyy! Wyrósł pięknie, kroi się rewelacyjnie tylko ma jedną straszną wadę- na jednym kawałku ciężko zaprzestać. Dobrze, że kupiłam kilka dni temu nowy karnet na siłownię 🙂 Koniecznie go wypróbujcie i zostawcie komentarz jak Wam smakował!

Przepis na: Murzynek cytrynowy

 Przygotowanie:  20 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 55 min 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 tabliczka czekolady Terravita o smaku cytrynowym
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżek soku z cytryny

 

Murzynek cytrynowy
Krok 1 

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy: masło, czekoladę, oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu.

Cytrynowy murzynek
Krok 2 

Mieszamy za pomocą łyżki aż masa będzie jednolita i wszystko się rozpuści. Zestawiamy z ognia, czekamy aż ostygnie. 

Murzynek cytrynowy
Krok 3 

Do zimnej masy dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Cytrynowy murzynek
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do czekoladowej masy. 

Murzynek cytrynowy
Krok 5 

Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki ( u mnie keksówka o długości 26 cm). Piec ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu przygotowujemy lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny. Smacznego!

 

Cytrynowy murzynek

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email