Strona Główna / Słodkości / Babeczki i muffiny / Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym oraz delikatnym kremem na wierzchu jest to klasyk wśród wszystkich muffinek. To jeden z najprostszych oraz sprawdzonych przepisów na muffinki, które wyjdą każdemu! Przynajmniej powinny 🙂 Wychodzą dość wilgotne, mięciutkie i chętnie do nich powracam.

Przepis na: Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

  Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 większe jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy firmy Stovit
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym
Krok 1 

Przestudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki wkładamy do większej miski. Całość miksujemy kilka sekund do momentu aż składniki się połączą. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że będą trochę gumowate. Przelewamy masę po jednej łyżce do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładamy łyżeczkę dżemu, przykrywamy drugą łyżką ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka).

Gdy będą gotowe, przestygnięte wtedy przygotowujemy krem do dekoracji. Zimną śmietankę miksujemy wraz ze śmietan-fixem, cukrem pudrem, gdy będzie już sztywna masa to dodajemy mascarpone, dalej miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim wierzch muffinek.

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Muffiny jogurtowe z dżemem wiśniowym

Print Friendly