Strona Główna / Słodkości / Babeczki i muffiny / Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym

Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym

Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a owoców w bardzo małych ilościach? Męczysz się jak przemycić chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków aby Twoja pociecha nie marudziła, że tego się nie da zjeść? Znalazłam problem na rozwiązanie Twoich problemów! Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym, w których marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Są mięciutkie, pełne aromatu cynamonowego, a dzięki obniżonej ilości tłuszczu jest to zdecydowanie zdrowszy wypiek niż standardowe muffinki. Jeżeli chodzi o cukier to możecie go użyć w nieco mniejszej części jednak w tych proporcjach myślę, że smakują optymalnie. Nie są ani za słodkie ani za mało słodkie- takie w sam raz. Z przepisu wychodzi ich całkiem sporo bo ponad 20 sztuk.

Jako dziecko niejadek sama zawsze kręciłam nosem gdy miałam zjeść do obiadu warzywo czy surówkę. Pamiętam ile razy moja mama musiała się namęczyć żeby wmusić we mnie choć trochę witamin. Dlatego uważam, że te muffinki to naprawdę dobry pomysł na wciśnięcie dużej ilości marchwi, a co za tym idzie witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Dodatkowo dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

I jak przekonałam Was na przygotowanie ich? 😉 Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały.

Przepis na: Muffinki marchewkowe z lukrem cynamonowym

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 40 min  Łącznie: 55 min

 Liczba porcji: 22

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Muffinki marchewkowe
Krok 1 

Jajka ubijamy wraz z cukrami na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, cynamon oraz startą na tarce (na małych oczkach) czekoladę, miksujemy.

Muffinki marchewkowe
Krok 2 

Do masy jajecznej dodajemy startą na małych oczkach tarki marchewkę. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na mniejszych obrotach miksera. 

Muffinki marchewkowe
Krok 3 

Masę przekładamy do foremek na muffinki. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni. Gdy przestygną to przygotowujemy lukier z cukru pudru,soku z cytryny oraz cynamonu. Powinien wyjść dość gęsty więc stopniowo dodajemy sok z cytryny plus np. kilka kropli wody. Wierzch można udekorować skórką z cytryny lub wiórkami czekolady. Smacznego!

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email