Muffinki karmelowe

Kupiłam ostatnio czekoladę karmelową z Wedla i miałam dziś tyle pomysłów do czego ją wykorzystać, że zdecydować się nie mogłam. Nareszcie wpadłam na pomysł, aby wykonać muffinki karmelowe z nutką orzechów. Wyszły pyszne, mięciutkie, a ich zapach przypominał cukierki krówki, których jestem wielką fanką. No i jak tu dbać o linię? 😉 Dobrze, że ćwiczę kilka razy w tygodniu bo strach pomyśleć jak bym wyglądała!

Z przepisu wychodzi 14 muffinek.

Przepis na: Muffinki karmelowe

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka budyniu o smaku krówki
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 50 g startych orzechów
  • 9 kostek czekolady karmelowej Wedla
Muffinki karmelowe
Krok 1 

W misce miksujemy jajka z cukrem.

Muffinki
Krok 2 

Dodajemy mleko, budyń, miód oraz proszek do pieczenia.

 

Muffiny karmelowe
Krok 3

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy łuskamy, ścieramy na tarce.

Muffiny karmelowe
Krok 4

Dodajemy rozpuszczone masło, mąkę, pokrojone orzechy, czekoladę.  

Muffinki karmelowe
Krok 5 

Miksujemy całość.

Muffinki karmelowe
Krok 6 

Do silikonowych foremek lub papilotek nakładamy ciasto. Piec około 17-20 minut w temp. 180 stopni.

Muffinki karmelowe

Muffinki karmelowe

Print Friendly, PDF & Email