Strona Główna / Napoje / Mrożona kawa bananowa

Mrożona kawa bananowa

Mrożona kawa bananowa! Piliście kiedyś takie cudeńko? 🙂 Jeżeli nie, a zdjęcia i przepis Was zaciekawiły to gorąco ją polecam. Jest to połączenie przestudzonej kawy parzonej w kawiarce, banana, mleka, kostek lodu, śmietanki kremówki oraz bitej śmietany i cynamonu. Banana polecam wcześniej obrać, pokroić w kostce i włożyć do zamrażalnika na 20 minut, aby był fajnie schłodzony podczas blendowania. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga profesjonalnego sprzętu. Zamiast mleka i śmietanki kremówki możecie równie dobrze użyć gałki lodów śmietankowych 🙂 Będzie równie dobra (jak nie lepsza)!!!

Przepis na: Mrożona kawa bananowa

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 ml przestudzonej kawy, najlepiej espresso
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka kostek lodu
  • bita śmietana
  • cynamon
kawa bananowa
Krok 1 

Banany obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. (Dodatkowo szklanki można od środka polać polewą czekoladową- najlepiej po ściankach szklanek, również wsadzić do zamrażalnika na 20 minut). Zaparzamy 200 ml kawy u mnie kawa mielona, zaparzona w kawiarce, lecz jak ktoś ma profesjonalny sprzęt to może użyć espresso. Cukrujemy według uznania czyli tyle ile normalnie słodzicie 200 ml kawy- ja użyłam dwóch łyżeczek. Kawę również chłodzimy za pomocą kilku kostek lodu. Banany blendujemy z kawą, dolewamy mleko, śmietankę kremówkę, mieszamy, odstawiamy. Do zimnych szklanek wlewamy po równo kawowej masy, wrzucamy jeszcze po dwie kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem. Smacznego!

kawa bananowa

kawa bananowa

kawa bananowa

Print Friendly, PDF & Email