Strona Główna / Słodkości / Murzynki i pierniki / Miodowy piernik z powidłami

Miodowy piernik z powidłami

Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Koniecznie musi być z miodem i powidłami śliwkowymi. Też tak macie? 🙂

Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać chociaż odrobinę jego zapachu… Bo jego aromat unosił się na tyle, że jeszcze ciepły chciałam pokroić. Jest wilgotny, pięknie się kroi i każdy sobie z nim poradzi. Dodałam do niego również przestudzoną herbatę czarną z dodatkiem kardamonu Basilur.

Przepis na: Miodowy piernik z powidłami

 Łącznie: 70 min

Składniki :

Ciasto:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g miodu
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty czarnej z dodatkiem kardamonu, ostudzonej Basilur
  • niecałe 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Dekoracja:

  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
Krok 1

 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy żółtka, delikatnie miksujemy.

Krok 2

 

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki: proszek do pieczenia, mąkę, kakao, przyprawę do piernika.

Krok 3

Następnie wlewamy olej, miód, przestudzoną herbatę, miksujemy na małych obrotach.

Krok 4

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki lub prostokątnej foremki (u mnie o wymiarze 28 x 15 cm) i pieczemy w temp. 180 C stopni (bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5

Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 2 części i smarujemy go powidłami.

Krok 6

Przygotowujemy polewę czekoladową: śmietankę mieszamy z pokruszoną czekoladą i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie dość gładka i gęsta. Zdejmujemy rondel z palnika. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.

 

Print Friendly, PDF & Email