Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Miodowy kurczak w marchewce

Miodowy kurczak w marchewce

Jakie jest Wasze ulubione danie, które moglibyście jeść non stop, a i tak Wam by się nie znudziło? Ja mam tak z miodowym kurczakiem w marchewce, którego podaję najczęściej z kaszą gryczaną oraz surówką Colesław. Taki obiad ląduje u mnie na talerzu średnio jeden/dwa razy w tygodniu i do tej pory w ogóle mi się nie znudził 🙂 Ważne, aby kurczak był smażony w głębokiej patelni (koniecznie z przykrywką!), do której można wlać wodę – wtedy marchew będzie mięciutka, a całość będzie stanowić super połączenie smakowe.

Przepis na: Miodowy kurczak w marchewce

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2-3 łyżki miodu akacjowego Stovit
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta curry
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kardamonu
  • 400 g marchewki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

W garnku gotujemy kaszę według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, papryką słodką, kardamonem, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy miód, startą na drobnych oczkach marchewkę (można ją polać jeszcze 1/2 łyżki miodu), smażymy przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z kaszą gryczaną i surówką. Gotowe!

Miodowy kurczak w marchewce

Miodowy kurczak w marchewce

Miodowy kurczak w marchewce

Print Friendly, PDF & Email