Mini Calzone

Mini Calzone z kiełbasą myśliwską, kukurydzą, papryką, ogórkiem konserwowym oraz żółtym serem – to świetny pomysł na smaczny obiad czy imprezową przekąskę! Ja bardzo lubię takie wytrawne wypieki w formie drożdżowych pierożków. Dosyć, że nie są trudne do przygotowania to zawsze cieszą się dość dużą popularnością u nas w domu. Dodatkowo w przeciwieństwie do zwykłej pizzy można je spokojnie zabrać na piknik, szkoły, pracy czy na wycieczkę.

Przepis na: Mini Calzone

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20min  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g maki pszennej
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 120 g Kiełbasy Myśliwskiej firmy Duda
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Mini Calzone
Krok 1 

Drożdże, 1/2 szklanki mleka, łyżkę mąki oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.

Mini Calzone
Krok 2 

Pozostałe składniki oraz rozpuszczone masło dodajemy do miski, mieszamy początkowo łyżką. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-60 minut..

Mini Calzone
Krok 3 

Ciasto dzielimy na 6 równych kuleczek. Każdą rozwałkowujemy, na środku smarujemy przecier pomidorowy, posypujemy ziołami prowansalskimi, nakładamy pokrojoną paprykę, ogórki, kiełbasę (pokrojoną w plasterki), kukurydzę, na końcu posypujemy środek startym żółtym serem, zwijamy jak pierogi dokładnie sklejając boki.

Mini Calzone
Krok 4

Gotowe calzone układamy w odstępach na wysmarowanej tłuszczem foremce oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 18-20 minut w temp. 200 stopni.

Mini Calzone

Mini Calzone

Mini Calzone

 

Print Friendly, PDF & Email