Strona Główna / Słodkości / Malinowe tartaletki

Malinowe tartaletki

Uwielbiam maliny, mogłabym je przemycać do wszystkiego co się da. Niestety jest już jesień, świeże, prosto z krzaczka maliny są już niedostępne więc muszę się zadowalać tymi z zamrażalnika. Przepis na malinowe tartaletki z budyniem jest bardzo prosty, nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych, składników nie ma dużo więc nie czekaj tylko je upiecz! 🙂

Przepis na: Malinowe tartaletki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Budyń:

  • budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • garść malin
Malinowe tartaletki
Krok 1 

Składniki na ciasto wrzucamy do miski, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na wysmarowane tłuszczem tartaletki nakładamy ciasto.

Malinowe tartaletki
Krok 2 

Pieczemy 15-18 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie robimy budyń. Do szklanki wlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń, cukier, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy na małym ogniu, gdy będzie gorące (zacznie się „podnosić”) to wlewamy nasz budyń ze szklanki, mieszamy, odstawiamy. Gdy nasze upieczone tartaletki przestygną, nakładamy na każdą łyżkę budyniu, na to maliny. Smacznego!

Malinowe tartaletki

Malinowe tartaletki

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Wlasnie je upieklam i wyszly ekstra! Dzieci zjadły w oka mgnieniu, tylko nie mialam malin wiec uzylam brzoskwinie z puszki. Pozdrawiam i ps. super blog!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *