Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Malinowa pychota z budyniową pianką

Malinowa pychota z budyniową pianką

To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam to połączenie! Nie ma lata, w którym je nie wykonuję ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Jest to chyba jedyne ciasto, które jeszcze przed zaczęciem prowadzenia bloga zapisywałam znajomym jego przepis ręcznie na kartce. Przepis już dawno wyczaiłam z bloga mojewypieki.com – jest rewelacyjny!

Przepis na: Malinowa pychota z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych firmy Lubella
  • 5 żółtek
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Ciasto malinowe
Krok 1 

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.

malinowa pychotka
Krok 2 

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. .

Ciasto malinowe
Krok 3

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

malinowa pychotka
Krok 4 

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny bądź dodatkowo troszkę dżemu malinowego (otworkami do góry).

Ciasto malinowe
Krok 5

Na maliny zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

malinowa pychotka

Ciasto malinowe

malinowa pychotka

 

 

Print Friendly