Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Malinowa pychota z budyniową pianką

Malinowa pychota z budyniową pianką

To ciasto jest obłędne! Robiłam je nieskończoną ilość razy i zawsze wychodzi świetne. Sprawdza się zarówno jako ciasto, które wykonuje się na co dzień, jak i odświętnie. Kruchy spód dzięki mące puszystej typu krupczatka firmy Lubella, delikatna pianka budyniowa i do tego pyszne maliny… <3 Uwielbiam to połączenie! Nie ma lata, w którym je nie wykonuję ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Jest to chyba jedyne ciasto, które jeszcze przed zaczęciem prowadzenia bloga zapisywałam znajomym jego przepis ręcznie na kartce. Przepis już dawno wyczaiłam z bloga mojewypieki.com – jest rewelacyjny!

Przepis na: Malinowa pychota z budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych firmy Lubella
  • 5 żółtek
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 200 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Ciasto malinowe
Krok 1 

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.

malinowa pychotka
Krok 2 

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. .

Ciasto malinowe
Krok 3

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

malinowa pychotka
Krok 4 

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać maliny bądź dodatkowo troszkę dżemu malinowego (otworkami do góry).

Ciasto malinowe
Krok 5

Na maliny zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

malinowa pychotka

Ciasto malinowe

malinowa pychotka

 

 

Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy

  1. Wygląda świetnie! 🙂

  2. niebo w gębie! mój stały punkt programu! Piekłam już naście razy!

  3. Jakie wymiary blaszki?

    • Po Prostu Pycha

      Ja piekłam to ciasto już wiele razy i zawsze w sumie w innej blaszce 🙂 Może to być tortownica np. o srednicy 26 cm, lub blaszka o wymiarze 18×28. Ważne aby dobrze ubic piankę i wtedy ciasto wyjdzie dosyć wysokie.

  4. Jeden budyn powinien zawierać 65g ?

  5. nie wiem o co chodzi, w piekarniku pianka pięknie rośnie, a po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec ;/ pomocy już 3 ciasta zepsułam

    • Pani Jolu wydaje mi się, że skoro piana opada to może źle ubija Pani jajka? Albo parę razy otwiera piekarnik podczas pieczenia? Pianki, bezy oraz serniki nie lubią gdy otwiera się piekarnik podczas pieczenia i wtedy opadają…

      • do piekarnika nigdy nie zaglądam – właśnie nauczona przygodami z sernikiem, a tu klops, jak tylko upieczone ciacho wyciągam jeszcze gorące i stawiam na kuchence żeby wystygło – to ono w oczach zaczyna opadać. Chociaż zakalec też pyszny ;D

  6. Dawid Stodolski

    ja dodalam truskawki ktore mi opadly w piance,a po za tym bardzo czus proszek budyniowy,moze akurat zle wymieszalam. tak to bardzo smaczne ciacho

  7. Małgorzata Bejm

    https://uploads.disquscdn.com/images/a760ab45cad98b8760134e5f1528d4bcfd7668d36128e6a001105fc5cacdbe7d.jpg
    Ciato pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Myślę, że równie dobrze będzie smakowało z czerwoną porzeczką. Dziękuję za przepis. Zapisuję w ulubionych 🙂

  8. Jadwiga Piotrowska

    Dziękuję za przepis. Ciasto robiłam już dwa razy i jest pycha. Najbardziej wszystkim smakuje pianka. Jeszcze raz dzięki 🙂

  9. Czy mogę użyć mrożonych malin?

  10. Rewelka. Każdy kto próbował był zachwycony dziękuję za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *