Makowiec

Jeżeli nie wiecie co upiec na święta lub każdą inną okazje to polecam pysznego makowca. Jest obficie nafaszerowany makiem, a na wierzchu polany lukrem cytrynowym… No po prostu pycha! Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, przynajmniej kilka razy w roku go przyrządzam, bo jego wykonanie jest bardzo proste, szybkie, a jeżeli kupicie gotową masę makową to już całkiem robi się go banalnie prosto. Z przepisu wychodzą dwa średniej wielkości makowce. Gorąco go polecam!

Przepis na: Makowiec

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 85 min 

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masa makowa w puszce
Makowiec
Krok 1 

Do kubka dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).

Makowiec
Krok 2 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto.

Makowiec
Krok 3 

Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.

Makowiec
Krok 4

Ciasto powinno podwoić objętość.

Makowiec
Krok 5

Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy. Na środek każdego rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową.

Makowiec
Krok 6

Zaczynamy ją zwijać delikatnie.

Makowiec
Krok 7

Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód.

Makowiec
Krok 8

Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 180 stopni przez 25-28 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem. Smacznego!

Makowiec

Makowiec

Makowiec

Print Friendly, PDF & Email