Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Makaron penne w sosie a`la bolognese

Makaron penne w sosie a`la bolognese

Szybkie danie z patelni – makaron penne w sosie bolognese. W sklepie była bardzo ładna wołowinka, zmieliłam ją w domu i przygotowałam z niej super pyszny obiad. Sos przygotowałam na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego, zaś dodałam sporo warzyw jak kukurydza, kapary, papryka, czosnek, cebulka. Całość komponowała się świetnie, a fajnym pomysłem jest dodanie pod koniec smażenia startej mozzarelli, dzięki czemu sos jest lekko ciągnący.

Przepis na: Makaron penne w sosie a`la bolognese

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka kaparów Stovit
  • 5 dag żółtego sera
Krok 1 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy przecier, pomidory z puszki, kukurydzę, kapary, paprykę, oregano, szczyptę soli, pieprzu, dusimy pod przykryciem.

Pod koniec dodajemy odcedzony makaron, startą mozzarellę, całość mieszamy. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email