Strona Główna / Obiady / Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie podczas pieczenia spód ciasta francuskiego będzie dostawał sporo wody z łososia oraz szpinaku i nie będzie miał jak się upiec.

Przepis na: Łosoś w cieście francuskim

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g łososia
  • 500 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 10 dag sera mozzarella
  • mała garść sezamu
  • 2 łyżki Fithia z olejem słonecznikowym
  • sól, pieprz
Łosoś w cieście francuskim
Krok 1

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Na patelnię dodajemy rozmrożony szpinak, 1 łyżkę fithii z olejem słonecznikowym, szczyptę pieprzu i soli. Chwilkę smażymy, aby odparował sok ze szpinaku. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, na środek każdej nakładamy łososia otulonego w podsmażony szpinak, wierzch dekorujemy startą mozzarellą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, boki ciasta lekko nadcinamy, zawijamy na przemian, łączeniem na środku łososia.

Łosoś w cieście francuskim
Krok 1

Wierzch smarujemy lekko Fithią lub roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec ok. 22 minut w temp. 190 stopni (aż wierzch się ładnie przyrumieni).

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Print Friendly, PDF & Email