Strona Główna / Słodkości / Desery / Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Od kilku tygodni wysoka temperatura nie pozwala na włączenie piekarnika aby nie zrobić sauny w kuchni więc trzeba sobie dogadzać w inny sposób.  W te upały na ochłodę najlepsze są domowej roboty lody.  Przepis jest prosty, nie wymaga maszynki do lodów. Wystarcza mikser i odrobina chęci.

Próbowałam różnych przepisów ale ten jak do tej pory najbardziej mi się spodobał. Lody wychodzą puszyste, smaczne i odpowiednio napowietrzone dzięki czemu wyglądają i smakują jak te kupcze. Podczas mrożenia dobrze jest też jak się je miesza w zamrażalniku np. co godzinę.

Efekt wychodzi rewelacyjnie a Wasza cierpliwość i praca zostanie wynagrodzona pysznym smakiem lodów, bez konserwantów, sztucznych barwników i innych chemicznych składników.

Ja podzieliłam lody mniej więcej w proporcji 1:2

Do większej ilości lodów dodałam zmiksowane maliny a do mniejszej części sok z połówki wyciśnietej limonki.

Przepis na: Lody malinowe i limonkowe (bez maszynki)

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Limonka
  • 10 dag malin
lody malinowe
Krok 1 

W wysokim naczyniu ubijamy żółtka z 5 łyżkami cukru kilka minut- cukier musi się całkowicie ubić. Naczynie z masą jajeczną stawiamy na garnku z wodą( pod garnkiem minimalny ogień) i cały czas mieszamy trzepaczką aby osiągnąć konsystencję kremu.  Zdejmujemy masę z garnka z wodą i odstawiamy na chwilkę aby wystygło.

lody malinowe
Krok 2 

Po ostygnięciu dodajemy jogurt naturalny i miksujemy.

Lody malinowe i limonkowe
Krok 3

W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno z łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce masy jajecznej  cały czas miksując na wysokich obrotach.

lody malinowe
Krok 4

Nasze lody możemy teraz wzbogacać o jaki chcemy smak owoców. Chciałam uzyskać lody malinowe i limonkowe. Większą część masy (2/3) wlałam do większego pojemnika ze  zblendowanymi malinami.

lody bez maszynki
Krok 5

Nasze malinowe lody mieszamy delikatnie łyżką.

Lody malinowe i limonkowe
Krok 6

Pozostałą masę (1/3) wlałam do pudełeczka. Wycisnęłam sok z połówki limonki i pomieszałam łyżką. Wkładamy do zamrażalnika lecz co godzinę mieszamy łyżką w obu pojemnikach – to ważne aby osiągnąć fajną końcową konsystencję lodów. Czynność powtarzamy przynjamniej 4 razy. Gotowe!

lody bez maszynki

lody bez maszynki

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email