Strona Główna / Słodkości / Ciasta biszkoptowe i babki / Leśny mech z truskawkami

Leśny mech z truskawkami

Moi Drodzy! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciacho leśny mech z truskawkami <3 Jest to troszkę zmodyfikowany przepis na tradycyjny leśny mech, ponieważ masa nie smakuje jak bita śmietana, lecz dzięki galaretce jest taka lekko piankowa, delikatna i super komponuje się z drobno pokrojonymi truskawkami, które przemyciłam do masy. Na wierzchu nie ma granatu, lecz są również drobno pokrojone truskawki. Jak dla mnie rewelka! Jest to zdecydowanie smaczniejsza wersja tego ciasta, jednak czekam aż i Wy je wypróbujecie, a następnie dacie znać jak Wam smakowało 🙂

Jeszcze jedna ważna kwestia dla osób, które nie piekły nigdy ciasta ze szpinakiem – nie, nie jest on wyczuwalny, a nadaje jedynie piękny kolor.

Przepis na: Leśny mech z truskawkami

  Łącznie: 120 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 400g mrożonego rozdrobnionego szpinaku

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek

Wykonanie:

Zaczynamy od biszkoptu: Szpinak rozmrażamy (najlepiej wyciągnąć go dzień szybciej z zamrażalnika). Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa jajeczna będzie dobrze ubita to dodajemy aromat waniliowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz olej. Następnie wsypujemy mąkę oraz rozdrobniony szpinak (należy go odcedzić z nadmiaru wody!). Całość miksujemy na małych obrotach miksera. Przelewamy ciasto do foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 170 stopni (do tzw suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy również do przestygnięcia (po chwili (ok. 30-40 minutach) włóż ją do lodówki, aby szybciej stężała).

Po około godzince ciasto powinno być już ostygnięte. W tym czasie miksujemy śmietankę na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix. Dodajemy mascarpone, lekko ubijamy. Wlewamy już tężejącą, zimną galaretkę, miksujemy całość przez chwilkę. Odstawiamy na 15-30 minut do lodówki. Ważne aby masa była gęsta, nie może być rzadka!

Truskawki kroimy w drobne kawałki, dodajemy do masy i tylko je lekko mieszamy za pomocą łyżki.

Ostygnięte nasze ciasto ostrożnie wyjmujemy z tortownicy (nożem oddzielamy je od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Na spód ciasta nakładamy masę śmietankową, górę posypujemy skruszonym ciastem, dekorujemy truskawkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Gotowe!

Smacznego!

 

Print Friendly