Strona Główna / Słodkości / Desery / Lekki deser owocowo-ryżowy

Lekki deser owocowo-ryżowy

Nareszcie czuć wiosnę! Od wczoraj słoneczko pięknie świeci, zrobiło się dużo cieplej, na zewnątrz już można spotkać dużo ludzi na rolkach, rowerach, biegających… Nie dziwię się, bo jak jest tak pięknie to aż żal siedzieć w domu. Wczoraj w warzywniaku udało mi się kupić piękne truskawki, które wprost uwielbiam! Mogłabym je jeść kilogramami, tak jak mandarynki w zimie. Postanowiłam, że zrobię z nimi lekki deser ryżowy (gotowany z mleczkiem kokosowym) z konfiturą malinową (zamiast niej możecie zblendować świeże truskawki) oraz płatkami pełnoziarnistymi. Z przepisu wychodzą dwa większe pucharki.

Przepis na: Lekki deser owocowo-ryżowy

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 saszetka ugotowanego białego ryżu (100g)
  • 2 szklanki mleka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki płatków pełnoziarnistych
  • 1/2 słoiczka konfitury z malin Stovit
  • kilka truskawek
  • łyżka posiekanych pistacji

Wykonanie:

Ryż gotujemy w mleku, mleku kokosowym oraz miodzie. Gdy będzie ugotowany to lekko go studzimy. Do pucharków nakładamy najpierw płatki (ja je lekko pokruszyłam w dłoniach), następnie warstwę ryżu, konfiturę z malin. Z kolei wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami oraz posiekanymi pistacjami.

deser owocowo-ryżowy

deser owocowo-ryżowy

deser owocowo-ryżowy

deser owocowo-ryżowy

deser owocowo-ryżowy

Print Friendly, PDF & Email