Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Leczo z kiełbasą Chorizo

Leczo z kiełbasą Chorizo

Cukinia jest obecnie coraz tańsza, więc trzeba z niej korzystać… Przygotowałam leczo z cukinii, papryki oraz lekko pikantnej kiełbasy Chorizo (którą wprost uwielbiam!). Jest to danie jednogarnkowe, więc przy okazji nie wybrudzisz kilku patelni, naczyń. Nie wymaga również dużej ilości wolnego czasu, ani nie jest pracochłonne. Ja z przyjemnością je przygotowuję od razu w większej ilości i mam na kilka dni.

Przepis na: Leczo z kiełbasą Chorizo

  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 8

Składniki :

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g kiełbasy Chorizo
  • papryka czerwona
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
  • 1 kg cukinii
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Do garnka wlewamy odrobinę tłuszczu, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, pomidory z puszki, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!

Leczo z kiełbasą Chorizo

Leczo z kiełbasą Chorizo

Print Friendly, PDF & Email