Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Leczo – moje ulubione!

Leczo – moje ulubione!

Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską. Lubię gdy jest lekko pikantne więc do smaku dodaję paprykę ostrą w proszku, lecz na spokojnie możecie z niej zrezygnować. Świetnie się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezie czy domówce.

Dodatkiem do tej potrawy może być po prostu świeże pieczywko lub grzanki z tostera.

Przepis na: Leczo – moje ulubione!

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 8

Składniki :

  • 2 łyżki masła
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy śląskiej z papryki firmy Henryk Kania
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
  • 2 duże cukinie
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Do garnka wkładamy masło, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia.

Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinie, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!

Leczo

Leczo

Leczo

Print Friendly, PDF & Email