Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

Kiedy nie mam czasu na przygotowanie czasochłonnych dań, wtedy najczęściej przygotowuję szybkie dania z patelni – zwykle jest to kurczak z warzywkami plus ryż. Tym razem przygotowałam kurczaka z makaronem penne w sosie koperkowo-czosnkowym. To bardzo smaczne danie dla dwóch osób na dwa dni (ok. 4 porcje). Ja dodałam pieczarki, lecz równie dobrze możecie dodać paprykę, pietruszkę, czy inne ulubione warzywka.

Przepis na: Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • natka koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta curry
  • 200g makaronu penne lub innego

Wykonanie:

W garnku gotujemy makaron według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć posiekaną drobno cebulkę, posiekany czosnek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, chwilkę podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć na małym ogniu.

Na patelnię wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy posiekany koperek, szczyptę curry oraz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe!

Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

Kurczak z makaronem w sosie koperkowo-czosnkowym

Print Friendly, PDF & Email