Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

Dalej myślisz nad dzisiejszym obiadem? Może się skusisz na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym. Jest to danie, które nie wymaga dużej ilości składników i w niecałe pół godzinki spokojnie się z nim uwiniesz. Może być jeszcze smaczniej? Tak, jeżeli na dodatek dodasz zapiekane ziemniaczki i ulubioną surówkę. No po prostu pycha! 🙂

  Łącznie: 25 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli i pieprzu
kurczak w sosie
Krok 1 

Cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na oliwie do jej zeszklenia. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy cały czas, doprawiamy przyprawą do kurczaka.

kurczak w sosie
Krok 2 

Gdy kurczak będzie już usmażony to po około 6 minutach dodajemy śmietanę, pokrojony koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, co chwilkę mieszamy żeby się nie przypaliło.

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

kurczakwsosie

Print Friendly, PDF & Email