Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Kruche ciasteczka czekoladowe

Kruche ciasteczka czekoladowe

Ciasteczkom czekoladowym naprawdę ciężko się oprzeć! Muszę przyznać, że z tego przepisu wręcz rozpływają się w ustach. Dodałam do nich kilka kropli aromatu rumowego, drobniutko pokrojoną mleczną czekoladę i wyszły super. Dodatki jakie do nich dodasz zależą tylko od Ciebie, może to być żurawina, pokrojone drobno orzechy, migdały, rodzynki.

Ciasto wyrabia się szybciutko i bardzo prosto, nie klei się a po upieczeniu są kruchutkie i idealnie słodkie- takie w sam raz. Najlepiej smakują do popołudniowej kawy.  Powodzenia!

Przepis na: Kruche ciasteczka czekoladowe

Składniki:

  • ½ kostki miękkiej margaryny
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 5 kropli ekstraktu rumowego
  • 6 kostek czekolady mlecznej
  • Opcjonalnie ½ łyżeczki do pieczenia (mi urosły bez proszku)
Ciasteczka z czekoladą
Krok 1 

Margarynę ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera.

Kruche ciasteczka z czekoladą
Krok 2 

Dodajemy jajko, kilka kropli ekstraktu rumowego, miksujemy.

Kruche ciasteczka z czekoladą
Krok 3

Dodajemy mąkę i zaczynamy mieszać nasze ciasto łyżką.

Czekoladę kroimy drobno, dodajemy i całość mieszamy łyżką.

Ciasteczka z czekoladą
Krok 4

Zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią do momentu kiedy zrobi się gładkie i elastyczne (Nie powinno się kleić do rąk). Formujemy z ciasta kulę, a następnie mniejsze kulki. Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka.

Ciastka z czekoladą
Krok 5

Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka. W odstępach układamy nasze kruche ciasteczka czekoladowe na wysmarowanej tłuszczem foremce. Pieczemy do ich zarumienienia przez około 14-17 minut w temperaturze 190 stopni (nie dłużej bo będą twarde). Smacznego!

Ciasteczka czekoladowe

Ciastka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

 

Print Friendly, PDF & Email