Strona Główna / Słodkości / ciasta parzone / Kremówka z masą kajmakową

Kremówka z masą kajmakową

Wczoraj mnie naszła wielka ochota na kremówkę. Ostatnio kupiłam sobie jedną w cukierni, lecz szczerze mówiąc smakowała jak zmiksowana margaryna, więc stwierdziłam, że przygotuję sobie ją tym razem sama. Tak też uczyniłam 🙂

Masa budyniowa jest mocno waniliowa, jej kolor głównie zależy od intensywności koloru żółtek. Ja ostatnio ciągle używam wiejskich jajek, więc serniki, kremówki nie wychodzą białe lecz takie lekko żółciutkie.

Na wierzch kremówki dodałam masę kajmakową z puszki, lecz równie dobrze możecie dodać jedynie cukier puder. W obu wariantach jest pyszna!

Przepis na: Kremówka z masą kajmakową

 Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru białego
  • 32 g cukru waniliowego lub laska prawdziwej wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 ciasta francuskie
  • 300 g masy kajmakowej z puszki

Wykonanie:

Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, proszkiem budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.

W tym czasie pieczemy gotowe ciasta francuskie według wskazań producenta.

W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.

Gdy ciasta francuskie przestygną to nakładamy krem, przykrywamy drugim ciastem francuskim, a wierzch smarujemy delikatnie masą kajmakową z puszki (ja ją lekko podgrzałam w garnku aby było ją łatwiej rozsmarować.

Kremówka z masą kajmakową

Kremówka z masą kajmakową

Print Friendly, PDF & Email