Strona Główna / Zupy / Kremowa zupa z kukurydzy

Kremowa zupa z kukurydzy

Nie wiem jak Wy, ale ja po tegorocznych świętach i tradycyjnych Wielkanocnych potrawach zjadłabym coś całkiem innego, oryginalnego smakowo jak np kremową zupę z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego i groszkiem ptysiowym 🙂 Nie żebym chciała Was jakoś specjalnie namawiać, ale wyszła (ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu) rewelacyjna. Fajnie rozgrzewa, a jest tak sycąca, że aż zrezygnowałam z przygotowania drugiego dania. Myślałam, że wyjdzie zbyt słodka przez taką ilość kukurydzy lecz z dodatkiem różnych przypraw jak curry, papryka słodka i ostra wyszła w sam raz. Jeżeli nie lubicie w kuchni nudy to gorąco zapraszam na tą zupkę!

Przepis na: Kremowa zupa z kukurydzy

  Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżeczka vegety
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka natki koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 ml mleka kokosowego

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
zupa z kukurydzy
Krok 1 

Na gorącą patelnię wlewamy oliwę/olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz curry. Smażymy i mieszamy około dwóch minut.

zupa z kukurydzy
Krok 2

Po tym czasie wsypujemy kukurydzę i smażymy całość około 5 minut.

zupa z kukurydzy
Krok 3

Do osobnego garnka wlewamy wodę, wsypujemy vegetę, marchewkę, natkę pietruszki, koperku, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy przez kilka minut. Następnie wsypujemy zawartość patelni.

zupa z kukurydzy
Krok 4

Na samym końcu pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe, gotujemy jeszcze około 10 minut. Smacznego!

zupa z kukurydzy

zupa z kukurydzy

Print Friendly, PDF & Email