Strona Główna / Zupy / Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Jedliście kiedyś krem ze szparagów? Ja również nie, więc koniecznie musiałam go przygotować 🙂 W końcu jest sezon na szparagi, więc warto się pokusić żeby coś z nich fajnego przygotować. Szczerze mówiąc nie wiedziałam jak się za nie zabrać więc zainspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla i wyszedł całkiem niezły. Użyłam zielone szparagi, seler, dużo pietruszki dzięki czemu wyszła bardzo aromatyczna, o pięknym zapachu i pysznym smaku. Gotową zupę ozdobiłam podprażonymi na suchej patelni orzechami oraz szparagami.

Przepis na: Krem ze szparagów

  Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 l wody
  • 1/2 łyżeczki vegety (można pominąć)
  • 1 pietruszka korzeń + natka pietruszki
  • 100 g selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu (ja użyłam ziołowego)
  • 2 łyżki śmietany 18 % lub 30 %
  • natka koperku
  • magi do smaku

Dodatkowo:

  • podprażone orzechy (u mnie mix: laskowe, włoskie)
  • podprażone główki szparagów do dekoracji
Krem ze szparagów
Krok 1 

W garnku gotujemy 2 litry wody. Szparagi oczyszczamy z włókien, dokładnie myjemy pod zimną wodą, odcinamy główki, a resztę kroimy na mniejsze kawałki. Seler, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, wrzucamy do wody, solimy, pieprzymy, przyprawiamy. Całość należy gotować na małym ogniu, aż szparagi będą miękkie, lecz nie rozgotowane. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę koperku oraz pietruszki. Na końcu nabieramy do kubka ok. 100 ml zupy, mieszamy ją ze śmietany, mieszamy łyżeczkę i z powrotem wlewamy do zupy.

Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i magą i blendujemy na gładki mus.

Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy na suchej patelni wraz z posiekanymi orzechami. Dekorujemy nimi wierzch nałożonej już zupy. Smacznego!

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Print Friendly, PDF & Email