Strona Główna / Zupy / Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Ostatnio jadłam w restauracji pyszny krem z borowików… Był aksamitnie kremowy, aromatyczny oraz mocno grzybowy. Chciałam zrobić taki sam lecz nie mogłam nigdzie kupić borowików więc wykorzystałam pieczarki. Wyszła świetna, troszkę inna w smaku bo pieczarki to nie borowiki, ale jak dla mnie równie dobra. Nie jest trudna w przygotowaniu więc myślę, że na spokojnie każdy powinien sobie z nią poradzić.

Przepis na: Krem z pieczarek

  Łącznie: 50 min 

Składniki:

  • 4 l wody
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • ½ łyżeczki Vegety
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 1 łyżka mąki
  • 6 ziemniaków
  • szczypta soli, pieprzu
  • magi do smaku
  • dodatkowo: groszek ptysiowy
Krem z pieczarek
Krok 1 

W garnku zagotowujemy 4 litry wody. Dodajemy łyżkę pokrojonej pietruszki, koperku, marchewkę i 2 pietruszki, pół łyżeczki vegety.  Osobno na rozgrzanej patelni smażymy na oliwie z oliwek pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. Pieczarki kroimy, wsypujemy na patelnię, smażymy na małym ogniu. Zalewamy śmietaną, dodajemy łyżkę mąki, doprawiamy solą, pieprzem.

Krem z pieczarek
Krok 2

Smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, co chwilkę mieszamy.

Krem z pieczarek
Krok 3

Do garnka dodajemy zawartość patelni oraz ziemniaki (najlepiej każdego ziemniaka przekroić na pół, lub na 4 części-szybciej się ugotują.) Gotujemy jeszcze około 30 minut. Blendujemy na jasny krem. Można jeść bez żadnych dodatków, choć ja dodałam groszek ptysiowy. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email