Strona Główna / Zupy / Krem z kurek

Krem z kurek

Sezon na grzyby uważam za otwarty! Z tej okazji przygotowałam pyszny krem z kurek oraz pieczarek. Można go podawać w wersji solo lub np. z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami itp. W każdym wariancie smakuje super.

Przepis na: Krem z kurek

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 pietruszka
  • 1/2 marchewki
  • natka pietruszki, koperku, liście magi
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kurek
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

Do gotującej się wody wrzucamy pietruszkę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, koperku, liście magi, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i również wrzucamy do zupy.

Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz kurki, dusimy pod przykrywką kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Po ok. 25 minutach dodajemy śmietanę (ja zawsze nabieram do kubka ok. 100 ml zupy i dodaję do niego śmietanę, mieszam w kubku i wtedy dopiero dodaję do zupy). Całość blenduję blenderem i ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku. Podaję krem z groszkiem ptysiowym.

Krem z kurek

Krem z kurek

Krem z kurek

Print Friendly, PDF & Email