Strona Główna / Zupy / Krem z dyni i imbirem

Krem z dyni i imbirem

Dzisiaj zaczęło się moje dyniowe szaleństwo 🙂 Wróciłam właśnie do rodzinnego domu na weekend z myślą, że w końcu sobie popiekę i przygotuję mnóstwo potraw. Mam tu komu piec więc wstałam dziś wcześnie i od rana pichcę pyszności. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z dynią i bałam się, że mnie przerośnie, ale na szczęście sobie poradziłam i to dość dobrze.

Na pierwszy ogień związany z dynią powstał rozgrzewający krem z dyni i imbirem. Danie dość proste, chociaż do końca nie wiedziałam czy jest odpowiednio doprawione i czy tak ma smakować bo takiej zupy to jeszcze nigdzie nie jadłam. Oglądałam ostatnio program Ani Starmach, która właśnie poświęciła cały odcinek dyni. Zrobiła w nim super krem z dyni i papryką lecz ja sobie troszkę przepis zmodyfikowałam. Dodatkowo wykonałam grzanki z chleba na masełku.

Przepis na: Krem z dyni i imbirem

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Słodka i ostra papryka
  • 1,5 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz,
Krem z dyni i imbirem
Krok 1 

Obieramy dynię, kroimy na mniejsze części. Wodę zagotowujemy z kostką rosołową, dodajemy pokrojoną dynię, gotujemy. 

Krem z dyni i imbirem
Krok 2 

Cebulę, czerwoną paprykę i czosnek kroimy drobno, przysmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy słodką i ostrą paprykę, mieszamy.

Krem z dyni i imbirem
Krok 3 

Do gotującej się dyni wrzucamy warzywa z patelni, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku. 

Krem z dyni i imbirem
Krok 4

Blendujemy aż powstanie jednolity krem. Ja dodatkowo przygotowałam grzanki z chleba, które podsmażyłam na masełku z odrobiną pietruszki. Smacznego!

 

Krem z dyni i imbirem

Krem z dyni i imbirem
Sposób na dynię 2015

Jesienne zupy

Print Friendly, PDF & Email