Strona Główna / Zupy / Krem z dyni i batatów

Krem z dyni i batatów

Dzisiaj gdy zobaczyłam pierwszą, dorodną dynię w supermarkecie od razu wiedziałam co z niej zrobię… Krem z dyni! I to nie byle jaki bo z dodatkiem słodkich batatów <3 Powiem Wam, że tak dobrego połączenia dawno nie jadłam. Przyprawiłam go imbirem, curry, papryką słodką oraz ostrą. Szczerze mówiąc nie musiałam dużo dodawać przypraw ponieważ dynia już sama w sobie była dość soczysta. Jak dla mnie krem wyszedł idealnie kremowy, a zapach jaki się unosił w całym mieszkaniu… Kurczę współczuję sąsiadom 🙂

Przepis na: Krem z dyni i batatów

Składniki:

  • 2,5 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 800 g)
  • 700 g batatów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki posiekanej natki koperku
  • 1 łyżeczka vegety
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki owstrej
  • 50 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji
Krem z dyni i batatów
Krok 1 

Dynię obieramy, wyciągamy ze środka pestki, kroimy w kostkę. Bataty również kroimy w mniejsze kawałki. Całość smażymy na patelni na małej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krem z dyni i batatów
Krok 2 

Smażymy około 10 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy gorącą wodę, posiekany koperek, vegetę, sól, pieprz, gotujemy na małym ogniu.

Krem z dyni i batatów
Krok 3 

Do gotującego się garnka dodajemy dynię oraz bataty. Dodajemy przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę.

Krem z dyni i batatów
Krok 4 

Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę, blendujemy na gęsty krem. Smacznego!

Krem z dyni i batatów

Krem z dyni i batatów

Krem z dyni i batatów

Krem z dyni i batatów

Print Friendly, PDF & Email