Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Krakowskie drożdżówki z serem

Krakowskie drożdżówki z serem

Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść (szybko nie twardnieją jeżeli dobrze wyrobicie ciasto).

Drożdżówki przygotowałam z twarożkiem „Mój ulubiony” Wieluń i jestem przekonana, że jeżeli raz je wykonacie to za kilka dni będzie chcieli je znowu 🙂

Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.

Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.

Print Friendly, PDF & Email