Kopytka

Mam dla Was podstawowy, sprawdzony, bardzo prosty przepis na kopytka, które robi się u mnie w domu od wielu, wielu lat. Uwielbiam je w czystej postaci, czyli np podsmażone na masełku, z cebulką i obsypane koperkiem, lecz równie dobre są jako dodatek do ulubionego gulaszu, sosu, zapiekanego mięsa itp. Jeżeli ugotujesz ziemniaczki dzień wcześniej np. wieczorkiem to następnego dnia w 30 minut zdążysz je przygotować, ugotować, podsmażyć na masełku i zjeść 🙂

Przepis na: Kopytka

  Łącznie:  30 min

 Liczba porcji: 4-6 osób

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych wcześniej w osolonej wodzie)
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej + do podsypywania
  • szczypta soli, pieprzu
Kopytka
Krok 1 

Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy całkowicie przestygną to najpierw je dusimy tłuczkiem do ziemniaków, a później przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól( ok. 1/3 łyżeczki) oraz pieprz. Całość zagniatamy szybko ręką, lekko podsypujemy mąką gdyby było bardzo kleiste.

Kopytka
Krok 2 

W tym czasie nastawiamy wodę w większym garnku. Gdy będzie kipiała to wtedy dopiero zajmujemy się ciastem. Z całego ciasta formujemy 4 kule. Z każdej formujemy dłońmi cienkie paski. Nożem kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 4-5 cm. Podsypujemy lekko mąką, każde kopytko delikatnie oprószamy tą mąką, wrzucamy na wrzątek. Kopytka należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, ok. 2- 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu. Najlepiej do garnka, pojemnika w którym będą przechowywane kopytka dodać 2 łyżki mąki aby się po prostu nie posklejały. Można je podsmażyć również na patelni wraz z masełkiem i cebulką, a ich  wierzch posypać posiekanym koperkiem. 

Kopytka

Kopytka

Kopytka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *