Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

Dzisiaj obiad w nieco włoskim wydaniu. Przygotowałam kopytka a`la gnocchi w sosie serowym na bazie śmietanki kremówki i sera Grana Padano. Gnocchi powinno być nieco mniejsze niż nasze tradycyjne kopytko, takie na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się ich sos. Troszkę się tym zainspirowałam i moje kopytka lekko przygniatałam widelcem. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. To co najlepsze w tym daniu to sos serowy, który pasuje tu idealnie.

Przepis na: Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie:40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 120 g sera Grana Padano
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Kopytka w sosie serowym
Krok 1 

Obrane ziemniaki wrzucamy do garnka gotujemy przez 35-40 minut od momentu aż woda osiągnie stan wrzenia. Po odcedzeniu trzeba jeszcze ciepłe (nie gorące!) przepuścić przez praskę do ziemniaków – dwa razy. Dodajemy mąkę, żółtko i trochę soli do smaku. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Dzielimy ciasto na trzy kawałki, każdy rozwałkowujemy na długie wałki grubości kciuka. Wałki należy pokroić na kawałki długości ok 2-3 cm. Widelcem możemy im nadać charakterystyczny, rowkowany kształt lekko przygniatając widelcem po cieście. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię wody.

W małym rondelku na małym ogniu gotujemy masło, śmietankę (nie doprowadzamy do września, bo masa się rozwarstwi). Wsypujemy większość sera (troszkę zostawiamy do dekoracji dania), mieszamy przez chwilkę aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Gotowe!

Smacznego!

Kopytka w sosie serowym

Kopytka w sosie serowym z serem Grana Padano

Print Friendly, PDF & Email