Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Karkówka pieczona z czosnkiem

Karkówka pieczona z czosnkiem

Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia <3 Jeżeli szukacie prostego dania, a spodziewacie się gości to jest to propozycja dania właśnie dla Was!

 Przygotowanie: 20  Pieczenie: 40  Łącznie: 60 min 

 Liczba porcji: 4-6

Przepis na: Karkówka pieczona z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Karkówka pieczona z czosnkiem
Krok 1 

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni.

Karkówka pieczona
Krok 2 

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę. Połową nacieramy mięso i odstawiamy na 10 minut. 

Karkówka pieczona
Krok 3 

W tym czasie drugą część czosnku mieszamy razem z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem.

Karkówka pieczona
Krok 4

Sos wylewamy na karkówkę. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 170 stopni.

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Print Friendly, PDF & Email