Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Kakaowe knedle z truskawkami

Kakaowe knedle z truskawkami

Nie zawsze mam ochotę na mięsny obiad, czasem dania jarskie jak pierogi, naleśniki są świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego menu. Tym razem przygotowałam pyszne kakaowe knedle z truskawkami z przepisu, który miałam za zadanie przetestować dla gazety Gotuj krok po kroku. Wyszły zaskakująco smaczne, choć miałam lekką obawę podczas ich wykonywania, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam żadnych knedli. Tym bardziej było to dla mnie większe wyzwanie. Zamiast truskawek możecie na spokojnie użyć tradycyjnych śliwek (oczywiście bez pestek w środku) lub np. malin czy borówek amerykańskich. Gotowe knedle podajemy z kleksem śmietany 18% lub 30% oraz posypane lekko cukrem (ewentualnie cukrem pudrem).

Przepis na: Kakaowe knedle z truskawkami

  Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • sól
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • sezonowe owoce do nadziewania – truskawki lub śliwki (ok. 150 g)
  • śmietana i cukier do podania na wierzch
Kakaowe knedle z truskawkami
Krok 1 

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej kakao i razem mieszamy. Następnie dokładamy pozostałe składniki ciasta- ziemniaki, jajka, sól.

Kakaowe knedle z truskawkami
Krok 2 

Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.

Kakaowe knedle z truskawkami
Krok 3 

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki . Na każdym układamy mniejszą truskawkę lub większą kroimy na połówki.  Sklejamy knedle, formując kuleczki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie około 5-7 minut. Odcedzamy. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

Kakaowe knedle z truskawkami

Kakaowe knedle z truskawkami

Kakaowe knedle z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email