Jogurtowe pancakes

Lubicie na śniadanie pancakesy? 🙂 Ja od czasu do czasu lubię je zjeść, a szczególnie z dodatkiem świeżych sezonowych owoców (truskawki! <3) oraz syropu klonowego. Dzisiaj na śniadanie stworzyłam pancakesy z dodatkiem jogurtu greckiego. Na ich wierzchu umieściłam plasterki banana, a całość polałam sosem karmelowym (takim w tubce co się polewa lody). Całość wyszła tak pysznie, że na głodniaka szybko musiałam porobić zdjęcia bo bałam się, że burczący brzuch nade mną wygra i je zjem od razu. Niestety takie sytuacje już miały miejsce kiedy coś upiekłam, ugotowałam, przygotowałam do zdjęć, wracam, a ich już dziwnym zbiegiem okoliczności nie ma 🙂

Przepis na: Jogurtowe pancakes

  Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt grecki
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • banan
  • sos karmelowy lub syrop klonowy
jogurtowe pancakes
Krok 1 

Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy mąkę, cukier puder oraz sodę. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki.

jogurtowe pancakes
Krok 2 

Wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto.

jogurtowe pancakes
Krok 3

Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Konsystencja nie powinna być rzadka i lejąca.

jogurtowe pancakes
Krok 4

Za pomocą chochelki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. (Ja nie dodawałam tłuszczu lecz jeżeli macie gorszej jakości patelnię bez teflonowej powierzchni i placuszki mogą przywierać to polecam przed smażeniem wlać na patelnię łyżeczkę oleju). Smażymy z obu stron. Dekorujemy pokrojonym w plasterki bananem i polewamy sosem karmelowym lub syropem klonowym. Smacznego!

jogurtowe pancakes

jogurtowe pancakes

Print Friendly, PDF & Email