Strona Główna / Słodkości / Desery / Jabłko pieczone z serkiem i żurawiną

Jabłko pieczone z serkiem i żurawiną

Mam dla Was idealną fit kolację lub deser – jabłko pieczone z nadzieniem składającym się z sera białego chudego, miodu, cynamonu i suszonej żurawiny. Upieczone smakuje rewelacyjnie i powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia czy smakuje tak samo ciepłe jak i zimne bo zniknęły w oka mgnieniu. Lato coraz bliżej więc warto zbierać takie przepisy na zdecydowanie lżejsze przekąski czy kolacje! 🙂

Przepis na: Jabłko pieczone z serkiem i żurawiną

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 5 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 25 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki sera białego chudego lub półtłustego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • mała garść żurawiny
Jabłko pieczone
Krok 1 

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Górną część jabłek odkrajamy, wydrążamy tworząc dziurkę na farsz. Ser rozrabiamy z miodem za pomocą łyżki lub widelca, dodajemy cynamon oraz suszoną żurawinę. Na środek każdego jabłka nakładamy masę serową. Jabłko owinąć sreberkiem tak aby sok z jabłek nie mógł się spodem wylać. Wierzch również nakrywamy sreberkiem. Piec ok. 25 minut. Smacznego!

Jabłko pieczone

Jabłko pieczone

Print Friendly, PDF & Email