Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Jabłka w cieście dyniowym!

Jabłka w cieście dyniowym!

Dynia jest teraz moim największym źródłem inspiracji! Oto mój kolejny przepis z jej udziałem, czyli jabłka w cieście dyniowym! 🙂

Są to cienkie plasterki jabłka, które moczymy z każdej strony w cieście (dodałam do niego ugotowaną, zblendowaną dynię), a następnie smażymy z obu stron na patelni na małej ilości tłuszczu. Coś naprawdę pysznego.

Ten piękny porcelanowy zestaw do kawy marki Altom Design pochodzi ze sklepu Pięknowdomu.pl.

Przepis na: Jabłka w cieście dyniowym!

 Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 12

Składniki :

  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 g zblendowanej, ugotowanej dyni
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka
Jabłka w cieście dyniowym
Krok 1 

W misce miksujemy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki ok. 0,5-1 cm (usuwamy gniazda nasienne).

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, nakładamy każdy plaster jabłka zamoczony z obu stron w cieście. Smażymy po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście dyniowym

Piękno w domu

Print Friendly, PDF & Email