Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem

Aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem

Wasze dziecko to niejadek, który mógłby jeść całymi dniami słodycze? Warzywa i owoce są czymś okropnym, no po prostu nie do zjedzenia? Może czas podejść dziecko kreatywnością w podaniu obiadu w taki sposób, że pojawi mu się od razu uśmiech na twarzy i z chęcią spróbuje czegoś „bajkowego” 🙂 Przygotowałam aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem, który jest niesamowicie prosty do wykonania, a prezentuje się dość oryginalnie. Dekoracja jest na tyle prosta i łatwo dostępna, że możecie na spokojnie użyć składników z gulaszu czyli marchewki, ziela angielskiego.

Przepis na: Aromatyczny gulasz z ryżowym bałwankiem

 Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 80 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 800 g mięsa na gulasz: karkówki, łopatki itp
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1/3 papryki czerwonej i żółtej
  • szczypta vegety
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 saszetki ryżu białego
  • dekoracja bałwanka: ziele angielskie oraz marchewka
gulasz
Krok 1 

Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem, odkładamy do lodówki najlepiej na noc (lub chociaż na 30 minut). Ryż gotujemy z solą według wskazań producenta.

gulasz
Krok 2 

Wyciągamy mięso z lodówki, obtaczamy w mące, smażymy na oliwie (najlepiej na głębszej patelni lub jakimś rondelku). Mięso powinno powoli wypuszczać sok tworząc własny sos. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz warzywa, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, co chwilę mieszamy aby nic się nie przypaliło. Wlewamy wymieszaną wodę oraz śmietanę, dalej gotujemy około 40 minut.

gulasz
Krok 3 

Z gotowego ryżu ręcznie ugniatamy trzy kule w kształt bałwanka- mniejszą, większą i największą. Z marchewki robimy czapkę oraz nos, a z ziela angielskiego guziczki, uśmiech i oczy. Podajemy z gulaszem. Smacznego!

gulasz

gulasz

gulasz

Print Friendly, PDF & Email