Strona Główna / Słodkości / Desery / Gruszkowa panna cotta z galaretką

Gruszkowa panna cotta z galaretką

Drodzy Panowie złożyliście swoim Paniom już życzenia? 🙂 Jeżeli nie to mam pomysł na świetny prezent, który na pewno poprawi im humor i jestem pewna, że u nich bardzo zapunktujecie! Moja propozycja dla Was to panna cotta z musem gruszkowym i galaretką gruszkową. Po wszystkich kwiatuszkach co dostałam od swoich domowników to musiałam się jakoś odwdzięczyć i przygotować coś pysznego. Jego wykonanie zajmuje maksymalnie 20 minut lecz musi się troszkę chłodzić aby odpowiednio stężał. Do roboty! <3

Przepis na: Gruszkowa panna cotta z galaretką

  Łącznie: 20 min + chłodzenie

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • mus gruszkowy: 2 gruszki, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml wody
  • galaretka gruszkowa
panna cotta z galaretką
Krok 1 

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. ( Ja namoczyłam ją w ciepłej wodzie, u mnie wody było ok. 1/3 filiżanki). Odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.

panna cotta z galaretką
Krok 2 

W tym czasie mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Wlewamy żelatynę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nakładamy do pucharków, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

panna cotta z galaretką
Krok 3 

Gruszki blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy według wskazań producenta.

panna cotta z galaretką
Krok 4

Odstawiamy na 10 minut, wlewamy do musu, mieszamy łyżką.

panna cotta z galaretką
Krok 5

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Do schłodzonych pucharków z masą nakładamy równomiernie mus, na wierzch stężałą galaretkę. Znów chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

panna cotta z galaretką

panna cotta z galaretką

panna cotta z galaretką

Print Friendly, PDF & Email